Cases19 april 2018

Installatie drosrobot ter eliminatie van gevaarlijke operatoracties

Tata Steel Segal
Chau. de Ramioul 50, 4400 Flémalle, België

2018

Tata Steel Ségal in het Luikse Flémalle is één van de belangrijkste Europese dompelverzinkingslijnen van de Indiase staalproducent en rolt sinds 1986 verzinkt staal van de band met jarenlange ervaring en een continue focus op verbetering, niet alleen in kwaliteit, maar ook in werkprocedures en veiligheid.

Bij dompelverzinkingslijnen worden koudgewalste staalplaten ontvet en gegloeid voordat ze ondergedompeld worden in een bad van vloeibaar zink van 460 °C, wat een uitdagende omgeving met zich meebrengt op het gebied van veiligheid en ergonomie. Eén van de neveneffecten van het gebruik van vloeibaar zink is de vorming van dross aan het oppervlak. Deze dross hecht zich vast aan hoeken en randen, evenals aan de staalplaat zelf terwijl deze door het zinkbad gaat, wat een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het eindproduct.

Vóór de tussenkomst van CPA had het team van operators de vermoeiende en gevaarlijke taak om deze dross op regelmatige basis handmatig uit het bad te verwijderen, wat een hoog risico op ongevallen met zich meebracht.

Onze oplossing integreert een industriële Fanuc-robot om deze taak uit te voeren, waardoor de vorming van dross aanzienlijk wordt verminderd en de noodzaak voor handmatige interventie door operators tot een minimum wordt beperkt. Vanwege de metallurgische eigenschappen van zink en de uitdagende omgeving is het noodzakelijk om een expertkennis van het proces te hebben om optimale resultaten te behalen. De robot is uitgerust met een hittebestendige hoes, die volledige bescherming biedt zonder afbreuk te doen aan de bewegingsvrijheid.

Naast de standaardfunctionaliteit heeft CPA automatische reiniging van de badranden en de schep toegevoegd, waardoor de robot met maximale autonomie kan werken. Hiervoor hebben we een GE RXi (PLC) met een GE Proficy Cimplicity SCADA gebruikt, waarmee operators de oplossing naar hun voorkeur kunnen configureren en problemen kunnen diagnosticeren om de downtime tot een minimum te beperken.

Manueel drossen = gevaarlijk

Volwaardige simulatie om de goede werking te garanderen en de klant een continue vertrouwen te geven tijdens de duur van het project en ver erna.

Robot volledig voorzien van beschermende hittebestendige hoes

Vorig bericht

Cases

07 oktober 2020

Vergrendelde stop Boor- en stopmachine Hoogoven B
CTA image

Interesse in een samenwerking?

Control & Protection Automation is al meer dan 30 jaar actief als professioneel systeem integrator voor industriële elektrische automatisering en IT-projecten.