Cases27 augustus 2021

RSS Veiligheidsrenovatie

ArcelorMittal Tailored Blanks (AMTB) Bremen
Carl-Benz-Straße 30, 28237 Bremen, Duitsland

2021

Een belangrijke trend van de afgelopen jaren is het verbeteren van veiligheidsnormen en procedures om het risico op ongevallen tot een minimum te beperken. Een onveilige werkomgeving is niet meer acceptabel in onze tijd. Om deze reden heeft AMTB Bremen ons ingeschakeld om hun RSS (Restacking Station) te onderzoeken en een concept voor te stellen waar zowel de functionaliteit als de veiligheid aan de huidige normen voldoet.

De RSS-installatie is enkele jaren geleden door CPA ontworpen om het herschikken van blanks mogelijk te maken zonder de andere productielijnen te verstoren. Op deze manier kan een op maat gemaakt eindproduct geleverd worden met de gewenste aantallen of verpakkingen. De productiebehoeften bij AMTB Bremen zijn echter de laatste jaren aanzienlijk toegenomen, wat heeft geleid tot de volgende problemen met de RSS-installatie:

  • Handmatige toevoer en afvoer van blanks veroorzaakt aanzienlijke productievertragingen.
  • Het gebruik van een bovenloopkraan voor het plaatsen en verwijderen van stacks is tijdrovend en riskant.
  • De installatie voldoet niet langer aan de huidige veiligheidsnormen.

De voorgestelde oplossing heeft twee componenten. Ten eerste zal de integratie van rollenbanen de automatische toevoer en afvoer van stacks mogelijk maken, waardoor risico’s verminderd worden en de productie-efficiëntie wordt verhoogd.

Vervolgens worden na een grondige veiligheidsstudie de nodige elektromechanische aanpassingen aangebracht om het veiligheidsniveau aanzienlijk te verhogen.

Een volledig nieuw hekwerk wordt geïnstalleerd, inclusief een PET-G afdekking om een volledig afgesloten cel te creëren. Twee automatische poorten van Brühl Safety zorgen voor een veilige en efficiënte toevoer en afvoer van stacks.

Daarnaast zorgen twee semi-automatische, zelfdragende schuifpoorten voor een snelle en flexibele toegang tot de zone. De breedte van 4 meter maakt het mogelijk om zelfs met de grootste heftruck materialen in of uit de zone te halen.

Naast fysieke aanpassingen is ook de besturing herzien. Door de nieuwe automatische samenwerking met andere installaties is correct gebruik van een Siemens Safety PLC onmisbaar, waarbij CPA door zijn jarenlange ervaring een betrouwbare oplossing kan bieden.

CTA image

Interesse in een samenwerking?

Control & Protection Automation is al meer dan 30 jaar actief als professioneel systeem integrator voor industriële elektrische automatisering en IT-projecten.