Cases10 februari 2021

Veiligheidsconcept voor een bovenloopkraan met draadloos ProfiSafe

ArcelorMittal Tailored Blanks (AMTB) Bremen
Carl-Benz-Straße 30, 28237 Bremen, Duitsland

2021

Bij elke staalfabrikant vullen grote stalen coils meerdere fabriekshallen. Om deze te verplaatsen wordt vaak de overlangse halkraan gebruikt, een handige maar ook gevaarlijke actie. Het is essentieel dat omstanders voldoende afstand tot de hangende last bewaren, wat een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen omstanders en kraanman.

De zichtbaarheid is niet altijd optimaal en de halkraan moet soms een bemande zone passeren, daarom is een degelijke veilige oplossing noodzakelijk. Hoewel signalisatie en afspraken al veel kunnen voorkomen, is er behoefte aan een echt veilige oplossing met een robuuste betrouwbaarheid.

We hebben een ontwerpconcept ontwikkeld om de veiligheid tussen de begane grond en de positie van de halkraan te bewaken. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van een Siemens S7-1500 veiligheids-PLC. De grootste uitdaging was om de posities van de kraan veilig te registreren en de bewegingen te beveiligen. Er moest een communicatie tussen de begane grond en de bewegende kraan tot stand komen.

Voor de communicatie hebben we de Scalance IWLAN-serie van Siemens gebruikt. Deze modules zijn in staat om op een snelle en betrouwbare manier ProfiSafe-communicatie uit te voeren tot wel 200 meter. Een ET200SP remote IO-eiland is op de kraan geïnstalleerd om de gevraagde acties van de PLC uit te voeren. Dankzij deze integratie is een vlotte werking gerealiseerd in combinatie met een volledige eliminatie van elke gevaarlijke situatie.

Als de halkraan zich boven een zone bevindt, krijgt de operator geen toegang tot die zone.

De Scalance IWLAN modules bieden een veilige communicatie tot 200 meter aan, ruim voldoende voor de volledige fabriekshal.

Vorig bericht

Cases

27 augustus 2021

RSS Veiligheidsrenovatie
CTA image

Interesse in een samenwerking?

Control & Protection Automation is al meer dan 30 jaar actief als professioneel systeem integrator voor industriële elektrische automatisering en IT-projecten.